Vinul Feteasca Regala este un descendent al soiurilor
de Feteasca Neagra si Feteasca Alba.Este un vin de culoare galben-verzui, care
dupa un an sau doi de maturare atinge nuanta paiului de grau. Este apreciat
pentru lejeritate si armonie. Prospetimea si fructuozitatea specifica fac din
Feteasca Regala vinul cel mai des intalnit din Romania. Datorita faptului ca
vinul contine zaharuri, il face sa fie demisec sau demidulce, si ca urmare
atrage si mai mult pe cel care doreste sa-l deguste.
Denumirea acestui vin ca Fetească Regală a fost oferit
în semn de prețuire față de Casa Regală a României. Vinul a fost prezentat
pentru prima dată sub această denumire la Expoziția Națională de Vinuri și
Fructe de la București, din anul 1928.
Vinul Feteasca Regala mai este
denumit si “strugurele de aur” al Romaniei.
Soiul de Feteasca Regala ofera vinuri foarte apreciate
de consumatori intrucat prezinta un echilibru foarte bun intre componente, cu
un parfum mai putin pronuntat, dar cu o aroma care il diferentiaza.
Vinul are o alcolemie ce depaseste 10%, iar valorile
aciditatii se situeaza la un nivel ce
confera vinului un bun echilibru si un gust bine evidentiat.
Iti doresti sa petreci sarbatorile in familie cu un
vin deosebit? Oricine poate alege cu incredere Feteasca Regala de la
Budureasca. Recomandarea de servire a acestui vin este la o temperature cuprinsa
intre 10-13C.
Vinul din Fetească Regală se poate asocia cu aceleași
preparate culinare la fel ca orice alt
vin alb proaspăt. Cele mai bune variante de asociere sunt cu pastele ușoare cu
sos alb sau cu legumele la grătar. Vinurile de Fetească regală se recomanda a
se consuma alaturi de gustările servite la începutul mesei, ca aperitiv, sau
pot fi asociate mâncărurilor pe bază de pește sau fructe de mare. Peștele de
apă dulce, spre exemplu ar fi crapul, păstrăvul, șalăul, scrumbia, vor fi
însoțite de vinuri albe tinere, cu tăria alcoolică mai redusă, printre care și
Feteasca Regală. Tododata vinul de Fetească Regală se asociază cu brânzeturi
dulci nefermentate, cu fructe proaspete la sfârșitul mesei, dar și cu mâncăruri
mai grele, mai complexe, cum ar fi jumări, mititei ardelenești sau purcel la
cuptor
No comments:
Post a Comment