Tuesday, January 1, 2019

Trebuie sa stii ce vin sa bei


Vinul Feteasca Regala este un descendent al soiurilor de Feteasca Neagra si Feteasca Alba.Este un vin de culoare galben-verzui, care dupa un an sau doi de maturare atinge nuanta paiului de grau. Este apreciat pentru lejeritate si armonie. Prospetimea si fructuozitatea specifica fac din Feteasca Regala vinul cel mai des intalnit din Romania. Datorita faptului ca vinul contine zaharuri, il face sa fie demisec sau demidulce, si ca urmare atrage si mai mult pe cel care doreste sa-l deguste.

Denumirea acestui vin ca Fetească Regală a fost oferit în semn de prețuire față de Casa Regală a României. Vinul a fost prezentat pentru prima dată sub această denumire la Expoziția Națională de Vinuri și Fructe de la București, din anul 1928.

Vinul Feteasca Regala mai este denumit si “strugurele de aur” al Romaniei.
Soiul de Feteasca Regala ofera vinuri foarte apreciate de consumatori intrucat prezinta un echilibru foarte bun intre componente, cu un parfum mai putin pronuntat, dar cu o aroma care il diferentiaza.
Vinul are o alcolemie ce depaseste 10%, iar valorile aciditatii  se situeaza la un nivel ce confera vinului un bun echilibru si un gust bine evidentiat.

Iti doresti sa petreci sarbatorile in familie cu un vin deosebit? Oricine poate alege cu incredere Feteasca Regala de la Budureasca. Recomandarea de servire a acestui vin este la o temperature cuprinsa intre 10-13C.

Vinul din Fetească Regală se poate asocia cu aceleași preparate culinare la fel ca  orice alt vin alb proaspăt. Cele mai bune variante de asociere sunt cu pastele ușoare cu sos alb sau cu legumele la grătar. Vinurile de Fetească regală se recomanda a se consuma alaturi de gustările servite la începutul mesei, ca aperitiv, sau pot fi asociate mâncărurilor pe bază de pește sau fructe de mare. Peștele de apă dulce, spre exemplu ar fi crapul, păstrăvul, șalăul, scrumbia, vor fi însoțite de vinuri albe tinere, cu tăria alcoolică mai redusă, printre care și Feteasca Regală. Tododata vinul de Fetească Regală se asociază cu brânzeturi dulci nefermentate, cu fructe proaspete la sfârșitul mesei, dar și cu mâncăruri mai grele, mai complexe, cum ar fi jumări, mititei ardelenești sau purcel la cuptor


No comments:

Post a Comment