Thursday, May 19, 2016

Depresia postnatala



Studiile de specialitate au aratat o crestere semnificativa a depresiilor postnatale. Din cauza acestui fapt ingrijorator, tot mai multi medici recomanda ca fiecare viitoare mamica sa mearga la un consult. 

Insa acest lucru este din pacate rar intalnit din cauza mentalitatii conform careia este rusinos sa mergi la medicul psihoterapeut. Aceasta gandire este din start gresita deoarece o problema emotionala netratata la timp se poate agrava in scurt timp.


Pentru cei care nu stiu, depresia postnatala, denumita si depresia dupa nastere defineste o stare psihica ce reprezinta un pericol, atat pentru mama cat si pentru copil. Aceasta tulburare medicala apare in general in primele luni de la nastere, insa ea este des intalnita si in cazul pierderii unei sarcini. Mai putin intalnite, sunt depresiile care apar mult mai tarziu. De fapt, ele abia atunci se manifesta. Pot fi comparate cu un pahar in care picura apa, ce se umple si revarsa la un moment dat.

Din nefericire, nu numai mamele sunt cele afectate, iar in majoritatea cazurilor si copilul are de suferit, in special pe viitor. Din acest motiv, tratamentele depresiei postnatale nu vizeaza numai parintii, ci si bebelusii.  Biologic, depresia dupa nastere este o modificare hormonala accentuata de anumiti factori precum stresul, certuri, depresii anterioare sau lipsa sustinerii.

Care sunt simptomele depresiei postnatale?

Cel mai frecvent simptom si primul care apare este tristetea, ce se manifesta prin plans, stari de nervozitate, de neliniste, de apasare, insomnii etc. Insa aceste simptome sunt deseori normale dupa o nastere, iar daca se manifesta in primele zile, nu ar trebui sa ingrijoreze. In schimb, daca simptomele se agraveaza si dureaza mai mult de o luna, trebuie neaparat consultat un medic. Pe langa aceste semne ale depresiei mai exista si altele precum: pierderea exagerata in greutate, stari aproape neintrerupte de tristete sau oboseala.

1 comment:

  1. I’m really amazed with your posting skills as well as with the layout on your blog site. Is this a paid style or did you modify it yourself? Either way keep up the pleasant quality writing, it is rare to see a great site such as this one these days.I recently came to know about http://toysuae.com/, their Baby Carriers are very effective.
    Baby Carriers

    ReplyDelete